Zašto hrčemo?

Zašto hrčemo?

Hrkanje nastaje tako da zrak koji prolazi kroz suženja u gornjim dišnim putevima prolazi brže i pod većim tlakom.

Najuže područje je sprijeda između stražnjeg ruba mekog nepca i resice te straga između stražnje stijenke i sredine ždrijela.  Kod budnog stanja čovjeku su mišići korijena jezika i mekog nepca napeti pa su kanali otvoreni koliko god je to moguće.
 
Kada spavamo mišići se opuste i meko nepce se spušta prema jeziku koji pak pada prema ždrijelu što se naročito manifestira kod spavanja na leđima.  Sve to dovodi do ubrzavanja protoka zraka pri disanju što uzrokuje titranje mekog nepca i uvule (resice) odnosno do hrkanja koje nam uzrokuje tolike probleme. 
Buka kod hrkanja može prelaziti i 80 dB, a hrkači, što još uvijek nije razjašnjeno, sami sebe najčešće ne čuju. 
 
Samo hrkanje nije problem jedino za Vašeg partnera koji nikako ne može zaspati kraj Vas, jer ni Vi ne biste mogli zaspati da Vam krevet presele između ceste i tramvajske pruge, nego je i veliki zdravstveni problem.
 
Kada uslijed hrkanja dođe do potpunog prekida disanja od desetak ili više sekundi srce počinje pojačano raditi i povisuje se krvni tlak što nakon više godina može biti uzrok srčanom ili moždanom udaru, a zbog učestalog manjka kisika u stanicama svakodnevno se budimo umorni i nenaspavani.
Pretile osobe su posebno podložne hrkanju zbog zadebljanja u mekom nepcu koje lakše zatvara dišne puteve. Alkohol, sredstva za smirenje i spavanje također smanjuju napetosti mišića jezika i mekog nepca. Hrkanje se pojačava i sa starenjem jer gubitak potkožnog tkiva uzrokuje mlohavost lica.
 
Mada nam to sve izgleda bezazleno, apneje (prekidi disanja) za vrijeme spavanja ostavljaju dugoročne posljedice na naš organizam zbog loše opskrbe kisikom. 
Pad koncentracije uzrokuje nedovoljnu aktivnost na poslu i potencijalnu opasnost u prometu, a znanstvenici čak tvrde da takvi pacijenti nerijetko gube kosu i s vrijemenom postaju impontentni.
Postoje razne metode liječenja. Konzervativna je najpopularnija i pacijent pomaže samom sebi tako da smanji tjelesnu težinu, da navečer, prije spavanja, ne konzumira alkohol i ne uzima antihistaminike ili sedative, da spava na boku, a ne na leđima, da se bavi sportom kojim će ojačati mišiće vrata i slično.
Kirurški zahvat je metoda kojom se proširuju nosne pregrade, uklanjaju krajnici, skraćuje nepce i nepčani lukovi, uvula i prednji lukovi.
 
Metoda kojom mi pomažemo hrkačima je bezbolna, odnosno pružamo pomoć udlagom protiv hrkanja -  SILENSOR. Saznajte više o ovom pomagalu.
 
Sa SILENSOROM pokušavamo smanjiti otpor disanju. Anteriorizacija donje čeljusti (lagano pomicinje donje čeljusti prema naprijed) održava dišne puteve otvorenima.
Podijelite s prijateljima: